Romania – o tara cu un trecut impresionant si o cultura surprinzatoare

13.Jul.2011 . Postata de Mitran Daniela pentru Bucuresti , regiunea  Muntenia|
#Romanians are smart
Cand vorbim despre Romania, nu vorbim doar despre o simpla tara, asezata in sud-estul Europei, cu deschidere la mare si cu o populatie medie. Romania inseamna mult mai mult. Inseamna istorie, traditie, obiceiuri care s-au raspandit de-a lungul anilor, din generatie in generatie.
Desi nu este o tara foarte mare, din punct de vedere al suprafetei geografice, Romania dispune de toate conditiile naturale pentru a deveni una dintre cele mai importante destinatii turistice din Europa.
Mergand pe urmele stramosilor nostri, dornici de a descoperi si a vedea marturiile existentei lor, descoperim o Romanie pitoreasca, o Romanie in care simti ca apartii si te regasesti. Zidurile vechilor cetati, peste care au trecut sute de ani, par ca asteapta, gloria stramosilor de altadata. Inconjurate de codrii si de munti, aceste asezari sunt de-a dreptul deosebite. Trecutul impresionant pe care l-a avut tara noastra a lasat in urma sa adevarate urme, care ne vor aminti mereu, noua, romanilor, ceea ce suntem capabili cu adevarat sa realizam. Nu este de mirare faptul ca, si acum, unele legende sau mituri sunt tot mai raspandite.
Cum a fost si cazul domnitorului Vlad Tepes, care din cauza obiceiurilor sale, neortodoxe, de a trage oamenii in teapa, a fost asociat, mai tarziu, cu imaginea lui Dracula. O imagine care se vinde foarte bine in ziua de azi si este folosita in numeroare filme, in special la Hollywood. Desigur, aceasta asociere i-a deranjat pe cei mai patrioti dintre noi, insa nu este un lucru negativ. Aceasta imagine a atras, de-a lungul anilor, mii sau poate chiar milioane de turisti din intreaga lume. Castelul Bran, este un principal punct de atractie din tara noastra. Multi vin la noi in tara doar pentru a vedea unde a locuit acest “tiran”. Oamenii din intreaga lume sunt fascinati de aceasta legenda, legenda lui Dracula, iar unii dintre ei chiar isi doresc sa creada ca multe lucruri sunt adevarate. In momentul in care am vizitat Castelul Bran m-a incarcat un sentiment ciudat, aveam senzatia stranie ca spiritul domnitorului dainuieste inca intre acele ziduri. Structura impresionanta si locul unde este amplasat acest castel mi-au lasat o impresie placuta, plecand de acolo cu un sentiment cu totul si cu totul special. Bineinteles, la plecare, nu am putut sa nu achizitionez o carte ce cuprinde mai multe informatii despre acest castel.
Insa nu toate locurile din Romania au un trecut umbros, cum este cazul celui prezentat anterior. Mai sus, spre Maramures, se afla Cimitirul Vesel de la Sapanta. Este cel mai neobisnuit obiectiv turistic din Romania si putem spune ca este unic in lume. Numele acestui cimitir vine de la multitudinea de cruci multicolore si de la poeziile satirice si epitafele care sint inscriptate pe cruci. Acest loc a adus o adevarata faima localitatii Sapanta, atragand anual, sute de turisti. Interesandu-ma la fata locului am aflat ca exista si o legenda, si anume ca, atitudinea vesela in fata mortii este un obicei al Dacilor care credeau in viata vesnica iar moartea pentru ei era doar trecerea spre o alta lume. Cimitirul este creatia vestitului sculptor Stan Ion Patras. Acesta a lasat o adevarata capodopera in urma sa, opera sa fiind continuata de ucenicul sau, Dumitru Pop Tincu. Materialul folosit pentru cruci este lemnul de stejar care este inscriptat manual si vopsit ulterior cu un fundal albastru, asa numitul “Albastru de Sapanta”. Fiecare cruce are cate o poezie, cateva rime simple, scrise la persoana I, care reprezinta de fapt, mesaje adresate de persoana decedata celor care traiesc. Desenele si poemele au recreat un intreg sat si au dat oamenilor o a doua viata dupa moarte. Plimbandu-ma printre toate aceste povesti nemuritoare, am fost fascinata de tot ceea ce am vazut si am citit. Pur si simplu nu puteam sa ma opresc din privit. Acest loc mi-a aratat o alta perspectiva asupra trecerii in nefiinta, o perspectiva vesela, parca desprinsa din basme.
Mergand tot prin Maramures, si avand in minte inca impregnata acea culoare albastra, am ajuns la Lacul Albastru, ce se afla situat la o distanta de 3 km de Baia Sprie. Acest lac este unic prin principala sa caracteristica: in nicio alta tara din lume nu mai exista un lac care sa isi schimbe culoarea in functie de lumina care bate in el sau oamenii care inoata aici. Este un lac natural, format prin caderea unei galerii miniere, galerie in care s-a adunat apa de ploaie pe parcurs. Are un contur aproape circular, fiind situat pe versantul Dealul minei. Legendele spun ca acest lac este mult mai mare decat se vede, intrucat galeriile miniere sunt destul de intortocheate si adanci si ca acesta, ar comunica chiar cu Marea Neagra prin intermediul acestor galerii. Indiferent de care ar fi adevarul despre lac, acesta continua sa ne impresioneze prin faptul ca isi schimba culoarea periodic. Este o destinatie unica pentru cei care vor sa aiba parte de o escapada romantica. In privinta cazarii nu trebuie sa iti faci griji intrucat in zona se afla cateva pensiuni, dornice de noi turisti.
Aceste destinatii turistice reprezinta doar o mica parte din ceea ce are de oferit Romania, sunt destinatii care in mod sigur va vor ajuta sa va relaxati si care va vor lasa o impresie placuta. Pe langa acestea mai sunt multe alte locuri care merita vizitate, de la castele, cetati, lacuri de acumulare sau de baraj, lacuri glaciare, pesteri, manastiri, orase medievale, biserici, cascade, case memoriale sau altele. Totul este sa ai timp la dispozitie pentru a vizita toate aceste locuri si pentru a urmari cum natura, in felul ei unic, ne-a oferit o sumedenie de bogatii, iar istoria, a lasat adevarate urme ale stramosilor nostri.
86
71
- Aici nu exista loc pentru negativism. Lucrurile sunt faine sau foarte faine
Frumos!
Postat de Alex la data 13.Jul.2011 15:53
Comenteaza si tu!
Nume

Adresa de mail   * adresa de mail nu va fi publicata

Comentariu

Parteneri
Cautari populare: Cazare Moeciu | Cazare Sighisoara | Cazare Vama Veche | Cazare Sibiu


Termeni si conditii