In vizita in Biertan, tinutul medieval din inima Transilvaniei
Pentru destinatia Sibiu | Postat de Marin Neacsu
O vizita in Biertan e ca o calatorie in timp, pe alte meleaguri, intr-o lume unde timpul trece altfel, unde strazile pietruite si casele cu tigle rosii te invaluie cu atmosfera medievala.



Biertanul este un oras vechi, atestat inca din secolul al XIII-lea, dar in acelasi timp modern, cu toate facilitatile necesare turistilor pretentiosi, incepand cu obiective de seama si terminand cu pensiuni intime si comode.

Din punct de vedere al amplasarii pe harta, Biertanul se afla in inima Transilvaniei, in nordul judetului Sibiu, la o distanta egala de Medias si Sighisoara. Poti ajunge foarte usor, pe drumul judetean DJ 141 B, o ramificatie a drumului national DN 14 Medias-Sighisoara.

In cazul in care nu ai la dispozitie o masina cu care sa te deplasezi, poti lua trenul. Va trebui sa cobori la Medias, daca vii cu un tren rapid sau cu unul accelerat. In schimb, daca ai ales un tren personal, te vei opri la statia CF Dumbraveni.

Dezavantajul este insa ca pana la Biertan mai ai de mers inca 9 kilometri. Poti lua unul dintre microbuzele care fac legatura intre Dumbraveni si Biertan.

Drumul face insa toti banii. Vei trece pe langa pajisti inverzite, punctate de dealuri si livezi, vei vedea localitati cochete, cu case de gospodari, de obicei cu un etaj si cu fatadele vopsite in culori vesele. Aici o vila verde crud, dincolo o casa roz aprins, intre ele una galben pal.

Un curcubeu arhitectural, care nu are insa nimic de prost gust si sub nicio forma nu te va face sa te gandesti la palatele lipsite de finete, cu multe turle si poleite cu aur, prezente in anumite zone ale tarii.

Farmecul din Biertan a fost atent protejat de secui care au pastrat designul caselor, acoperite cu tigle rosu caramiziu.

Dealurile inconjoara acest oras, vechi centru mestesugaresc si viticol, din toate partile, ca pe o comoara nepretuita. Merita amintit si faptul ca timp de peste 300 de ani, Biertanul a fost sediul episcopiei evanghelice.

Nici nu e de mirare, tinand cont de mandria pe care o afiseaza locuitorii secui, cand ii intrebi despre biserica fortificata de aici. De altfel, aceasta este si cel mai important obiectiv turistic, pe care nu ai voie sa il ratezi, odata ajuns aici.

De dimensiuni impresionante, Biserica se afla pe lista obiectivelor incluse in Patrimoniul Universal Unesco si domina intregul oras. Lacasul de cult se numara printre constructiile cu dublu rol, de aparare si rugaciune. Zidurile masive au ramas inca intacte si inconjoara corpul central al bisericii precum cochilia unui melc.

Ca sa ajungi in interior, va trebui sa urci pe o scara cu multe trepte mici si inguste. Odata ajuns sus, panorama care ti se ofera este cu adevarat speciala, caracterizata de rosul-caramiziu al acoperisurilor si de verdele proaspat al dealurilor.

Zidul de incinta are 8 turnuri si se desfasoara in forma de spirala, asemenea unei centuri, in jurul dealului. Turnurile bisericii din Biertan sunt urmatoarele: Turnul cu Ceas, Turnul cu clopot din lemn, din nordul bisericii, cel mausoleu si cel bastion-inchisoare, Turnul catolic, cel al Primariei, Bastionul Tesatorilor si, nu in ultimul rand, cel interior, poreclit si al Slaninii, pentru ca, in vremurile de asediu, aici se depozitau alimentele.

Biserica este construita in stil gotic tarziu, cu elemente de arhitectura renascentista la unele portale si este ultimul edificiu de tip „hala”, ridicat in Transilvania.

Stranele sunt realizate intre 1514-1523 si se numara printre cele mai valoroase de acest gen din Transilvania. Cel putin la fel de special este si altarul, realizat tot in stil gotic, unde vei putea vedea 24 de icoane pictate, cu diferite scene biblice.

Dupa ce ai vizitat biserica, fa un popas la restaurantul Unglerus, aflat foarte aproape de edificiul religios. Meniul contine multe preparate la gratar, dar si supe, ciorbe si salate. Interesante sunt platourile medievale, care contin mai multe feluri de carne si legume. Totusi, nu te baza doar pe acest local, pentru ca mai multi turisti s-au plans ca portiile sunt cam mici, iar preturile nejustificate.

Printre alte oportunitati turistice, in Biertan, se numara posibilitatea practicarii drumetiilor montane si participarea la „Cautarea Comorilor”.

Aceasta activitate presupune parcurgerea unui circuit, unde vei descoperi, impreuna cu alti turisti curiosi, mai multe indicii si ghicitori, care trebuie sa fie descifrate pentru a putea trece de probele jocului.

Circuitul se termina cu o proba inedita: teatru interactiv pus in scena chiar de catre tine si de ceilalti participanti.

Vacanta in Biertan va fi una pe care ti-o vei aminti mereu cu drag, datorita ospitalitatii oamenilor si stilului arhitectural caracteristic secuiesc.
Vezi toate articolele scrise de : Marin Neacsu
Pentru mai multe articole scrise de acest blogger vizitati :
179
161
- Aici nu exista loc pentru negativism. Lucrurile sunt faine sau foarte faine.
Poteaza un articol Esti blogger?
  • Ai un articol fain despre Romania, pe blogul tau?
  • Vrei sa scrii unul chiar acum?
2978
Cautari populare: Cazare Moeciu | Cazare Sighisoara | Cazare Vama Veche | Cazare Sibiu


Termeni si conditii