Rafting in Romania. Adrenalina cat cuprinde intr-un cadru superb!
Pentru destinatia Petrosani | Postat de Madalina Andrei
Daca nu te temi sa parcurgi o cursa nebuna pe raurile involburate, in timp ce barca prinde viteza si se rasuceste ametitor, atunci trebuie sa testezi destinatiile excelente pentru practicarea raftingului, in Romania. Indiferent ca alegi Valea Jiului, cel mai spectaculos traseu, Muresul, Bistrita, Crisul Repede sau Nera, vei avea numai de castigat.




Satisfactia pe care o au practicantii de rafting cu greu poate fi egalata de alt sport extrem. In timp ce iti croiesti drum cu barca, pe apele inspumate, adrenalina atinge cote maxime. Romania are mai multe locatii in care poti practica acest tip de sport, dar Valea Jiului este pe departe cea mai apreciata.

In defileul pe care raul Jiu l-a sapat intre Muntii Valcan si Parang, de la Livezeni la Bumbesti Jiu, este cel mai bun sector pentru rafting, pentru ca aici beneficiezi de cele mai bune conditii, in cea mai mare perioada a anului. In general, „sezonul pentru rafting” pe Jiu incepe in martie si dureaza pana in octombrie. Singura exceptie sunt perioadele mai secetoase, care fac imposibila practicarea raftingului.

Traseul are o lungime de peste 40 de kilometri, este plin de cascade, saritori si meandre, iar viteza mare a apei iti garanteaza o portie zdravana de adrenalina. Ajungi relativ repede cu masina si apoi cobori pe apa, in barci pneumatice speciale pentru rafting, de cate sase pasageri. Dintre acestia, unul va fi intotdeauna instructorul.

Traseul intre Lainici si Bumbesti Jiu masoara 12 kilometri si are un grad de dificultate ce variaza intre 2 si 4 (4 este nivelul maxim de periculozitate admis in cazul raftingului de agrement; profesionistii se pot aventura si pe trasee clasificate cu 5).

Timpul de coborare este de maximum 2 ore si sunt acceptate pana la patru barci in acelasi timp. Asadar, daca ai mai multi prieteni pasionati de sporturile extreme, cheama-i cu tine in vacanta sa va distrati impreuna!

In cazul in care ai mai facut rafting, te poti incumeta pe traseul sportiv, cuprins intre Livezeni si Lainici, cu o lungime de 12 kilometri si cu un grad de dificultate ce variaza intre 3 si 4. Diferenta de nivel este de 255 de metri, iar timpul de coborare ajunge la cel mult 2 ore.

Muresul este un alt rau care te asteapta sa il cuceresti. Rafting se face pe traseul Toplita-Deda, intr-un defileu care iti ofera peisaje de vis. Pe masura ce raul devine din ce in ce mai stramt, viteza apei creste, iar proportional cu ea si adrenalina ta. In total, traseul se intinde pe aproximativ 50 de kilometri.

O alta destinatie populara pentru iubitorii de senzatii tari este Crisul Repede, recomandat mai ales incepatorilor care vor sa faca rafting. Albia raului este larga, iar traseul lipsit de zone periculoase.

Daca alegi acest rau pentru rafting, te poti bucura si de privelistile deosebit de pitoresti, in conditiile in care traseul trece pe langa pesteri, pereti stancosi si chei. Punctul de plecare se afla la confluenta Crisului cu Valea Iadului, iar oprirea este in localitatea Vadul Crisului.

Spre deosebire de Crisul Repede, Bistrita ramane o destinatie recomandata celor cu experienta in rafting. Raul, plin de cataracte, praguri si vartejuri are un nivel de dificultate de 3,5. Traseul traditional are 12 kilometri, dar daca a plouat mult inainte, se poate prelungi pana la 80 de kilometri.

Nera este un alt rau din tara unde se poate face rafting. Traseul are o lungime de 28 de kilometri si se intinde intre localitatile Sopotu Nou si Sasca Romana.

Daca respecti cateva reguli simple nu vei avea probleme. In primul rand, sub nicio forma nu refuza echipamentul special. Chiar daca esti un inotator experimentat, apa agitata si curentii puternici s-ar putea sa iti faca probleme. Asadar, nu subestima forta valurilor si echipeaza-te corespunzator, cu vesta de salvare, prevazuta cu guler, costum si incaltaminte de neopren, speciale pentru rafting.

Vesta cu guler iti protejeaza coloana vertebrala si gatul, pana la zona aparata de casca, un alt accesoriu indispensabil in rafting.

Costumul si incaltamintea iti asigura protectie termica si flotabilitate (te vor ajuta sa plutesti, in cazul nefericit, in care ai cazut in apa).

O alta regula de care trebuie sa tii cont, atunci cand faci rafting, este sa eviti, pe cat posibil, malul.

Pretul pentru „o tura de rafting” incepe, in general, de la 50 de euro, de persoana.
Vezi toate articolele scrise de : Madalina Andrei
Pentru mai multe articole scrise de acest blogger vizitati :
272
212
- Aici nu exista loc pentru negativism. Lucrurile sunt faine sau foarte faine.
Poteaza un articol Esti blogger?
  • Ai un articol fain despre Romania, pe blogul tau?
  • Vrei sa scrii unul chiar acum?
2978
Cautari populare: Cazare Moeciu | Cazare Sighisoara | Cazare Vama Veche | Cazare Sibiu


Termeni si conditii