Intra in Imparatia Alpilor Romaniei: Viziteaza Busteniul, Poarta Bucegilor
Pentru destinatia Busteni | Postat de Alina Tomsa

Statiunea Busteni, una dintre cele mai indragite de pe Valea Prahovei, te asteapta sa patrunzi intr-un regat al muntelui. Supranumit si Poarta Bucegilor, datorita numarului mare de trasee montane pe care le poti face, micutul oras are suficient de multe atractii turistice in asa fel in cat sa nu te plictisesti daca nu esti un montaniard pasionat.


In fiecare an, sute de turisti iau cu asalt Busteniul, un oras aflat la poalele muntilor Bucegi, unde raman impresionati de maretia muntelui, de aerul tare si puternic oxigenat si de seria de obiective turistice interesante.

Daca nu ai ajuns niciodata pana aici, o vizita la Busteni este pur si simplu obligatorie. Pentru ca micuta statiune cuprinde atractii turistice pentru toate gusturile, atat pentru montaniarzii pasionati, cat si pentru turistii care prefera petrecerea timpului liber intr-un mod mai putin solicitant.

Aflat la 131 de kilometri de Bucuresti, Busteniul s-a transformat intr-o statiune cocheta, care va gazdui, impreuna cu Sinaia, Azuga, Predeal si Rasnov, in 2013, Festivalul Olimpic al Tineretului European, editia de iarna.

In plus, Busteniul se afla la doar cativa kilometri de Sinaia si de Predeal, iar preturile practicate la unitatile de cazare sunt, de multe ori, mai mici decat cele solicitate de hotelieri „vecini”.

De cum te apropii de statiune, conducand pe drumul national 1, muntele iti tine companie si devine din ce in ce mai vizibil. Dupa ce treci de serpentinele care arcuiesc soseaua inainte de Sinaia, vei avea ocazia sa vezi, printre nori, Crucea de pe Caraiman.

Daca nu ai zarit-o, de pe drum, nu te ingrijora, pentru ca aceasta impunge, mandra, de pe crestele Caraimanului, norii si se poate observa, fara probleme, din statiune.

Construita la porunca Reginei Maria, Crucea este luminata pe timpul noptilor senine si mai este cunoscuta sub denumirea de „Monumentul Eroilor”.

In plus, este accesibila, de aproape, turistilor, cu conditia unui mic traseu pe munte. Ca sa ajungi pana la ea, ai la dispozitie doua variante, fie urci direct pe creste, din statiune, urmarind unul dintre traseele de pe Jepi, fie iei telecabina.

Drumul pana la Cruce, din statiune, este lung si solicitant, pentru ca presupune urcarea Jepilor. In schimb, cu telecabina traversezi Jepii in aproximativ 15 minute, contra sumei de 36 de lei, un bilet dus-intors. Dupa ce ajungi pe platou, pana la Cruce mai ai de mers cam 90 de minute.

Daca nu esti obisnuit cu drumurile accidentate, cu prapastiile adanci si cu portiunile de drum in care trebuie sa te tii de lant ca sa urci, alege varianta Telecabinei. In felul acesta, vei avea mai mult timp ca sa te lasi coplesit de superbele peisaje de pe Platoul Bucegi.

Vaile largi, culmile ascutite si crestele impadurite transforma Bucegii intr-un decor perfect pentru fotografii. Cadrele surprinse aici pot rivaliza fara probleme cu alte fotografii surprinse pe alte lanturi muntoase, mult mai celebre, din lume.

Neaparat viziteaza si Babele si Sfinxul, aflate tot pe platou. Acestea sunt doua minuni ale naturii si continua sa inflacareze imaginatia iubitorilor de controverse. Unii spun ca ar fi fost sculptate de daci, pentru zeul lor, Zalmoxe. Altii merg chiar mai departe si le compara cu niste formatiuni stravechi, similare cu Stonehenge-ul britanic.

Exista, desigur, si extremistii care considera ca in inima muntelui, chiar sub Babe, ar fi ascunse comori nebanuite, pastrate de paznici misteriosi. In opinia acestora din urma, secretele de pe Platou au fost principala cauza pentru disparitiile misterioase de turisti. Salvamontistii sunt, insa, mult mai realisti si pun disparitiile pe seama neatentiei sau pe purtarea unui echipament necorespunzator.

Mai ales ca nu toate traseele sunt recomandate celor neantrenati sau fara echipament. Doua trasee periculoase sunt Busteni (885 m)-Cantonul Jepi (1960 m)-Cabana Piatra Arsa (1950 m) si Busteni (885 m)-Valea Cerbului-Varful Omu (2505 m), conform datelor infomontan.ro.

Un alt traseu la fel de lung si de solicitant este Busteni (885 m) – Cabana Poiana Izvoarelor (1455 m) – Pichetul Rosu (1400 m) – Varful Bucsoiu (2492 m) - Varful Omu. Desi drumul este spectaculos, cu multe panorame fascinante, nu te incumeta daca nu ai suficient timp la dispozitie si nici echipament adecvat.

Pe de alta parte, drumul pana la Cascada Urlatoarea sau pana la Manastirea Caraiman sunt doua rute usoare, accesibile oricui, inclusiv celor mici.

In afara de manastire, in statiune mai poti merge si la Casa Memoriala Cezar Petrescu.

Vrei sa mananci bine si sa nu fii pacalit de „capcanele pentru turisti”? Cauta pizzeria R&R, din centrul statiunii sau hotelul Margaritar, din cartierul Zamora.

Preturile decente, portiile generoase si gustul bun al mancarii te vor convinge sa revii. Nu acelasi lucru se poate spune si despre Casa Ancutei sau despre terasele aflate pe strada Telecabinei, unde meniul lasa de dorit iar costurile mari nu reflecta calitatea.

Vacanta petrecuta in Busteni te va relaxa dupa zilele lungi petrecute la servici si iti va demonstra ca muntii Carpati sunt plini de „comori”, prin prisma peisajelor imposibil de uitat.

Vezi toate articolele scrise de : Alina Tomsa
Pentru mai multe articole scrise de acest blogger vizitati :
191
161
- Aici nu exista loc pentru negativism. Lucrurile sunt faine sau foarte faine.
Poteaza un articol Esti blogger?
  • Ai un articol fain despre Romania, pe blogul tau?
  • Vrei sa scrii unul chiar acum?
2978
Cautari populare: Cazare Moeciu | Cazare Sighisoara | Cazare Vama Veche | Cazare Sibiu


Termeni si conditii