Parcul National Cozia, izvor nesecat de relaxare
Pentru destinatia Hunedoara | Postat de Alexandra Recasan
Daca esti nehotarat si nu stii exact ce vrei sa faci in vacanta de anul acesta, ce ai spune despre o vizita in Parcul National Cozia? Desi nu ai fi crezut, acesta iti ofera multiple posibilitati, de la practicarea turismului de aventura, caracterizat de drumetii montane si sporturi in aer liber, pana la turismul balnear, in conditiile in care statiunile Calimanesti si Caciulata au traditie in domeniu.Ca sa iti poti face o idee despre amplasarea pe harta a Parcului National Cozia, trebuie sa stii ca acesta este situat in partea central-sudica a Carpatilor Meridionali. In partea nordica este marginit de Depresiunea Lovistei, in timp ce la polul opus parcul a fost delimitat de dealurile subcarpatice prin Depresiunea Jiblea-Berislavesti.

Muntii Capatanii marcheaza parcul in vest, in timp ce in est limita naturala este impusa de versantii Coziei. De altfel, masivul Cozia este cel mai impunator si sfideaza, parca, de la inaltimea sa, depresiunile inconjuratoare, de maxim 700 de metri.


Ca sa iti poti face o idee despre amplasarea pe harta a Parcului National Cozia, trebuie sa stii ca acesta este situat in partea central-sudica a Carpatilor Meridionali. In partea nordica este marginit de Depresiunea Lovistei, in timp ce la polul opus parcul a fost delimitat de dealurile subcarpatice prin Depresiunea Jiblea-Berislavesti.

Muntii Capatanii marcheaza parcul in vest, in timp ce in est limita naturala este impusa de versantii Coziei. De altfel, masivul Cozia este cel mai impunator si sfideaza, parca, de la inaltimea sa, depresiunile inconjuratoare, de maxim 700 de metri.

Daca faci un exercitiu de imaginatie, vei descoperi ca Masivul Cozia seamana cu o cetate de aparare, pusa special de natura in acel loc, pentru a proteja tinutul si bogatia zonei.

Ca sa ajungi aici, va trebui sa mergi pe drumul national 7. Distanta pe acest drum, din Bucuresti, pana la Parcul National Cozia, este de 200 de kilometri. Daca vii din Sibiu, vei avea de parcurs 45 de kilometri, in timp ce distanta din Ramnicu Valcea este cea mai mica: doar 25 de kilometri.

Odata ajuns in aceasta zona deosebit de complexa, din punct de vedere turistic, ai de facut mai multe alegeri, care iti vor solicita in mod placut atentia. Te-ai putea lasa in voia padurilor si sa urmezi potecile care le strabat, de-a lungul si de-a latul.

Traseele turistice sunt numeroase, sunt bine marcate si nu iti vor ridica dificultati. Cu toate acestea, ar fi bine sa nu te aventurezi fara un minim de echipament. Nu uita de bocanci si nici de sticla cu apa. In rest, padurile iti vor oferi privelisti de neuitat, mai ales ca nu seamana una cu alta. In timp ce una este brazdata de brazi, alta poate fi caracterizata de stejari sau de mesteceni. Pietrele pe care le intalnesti in cale sunt acoperite de muschi si unele sunt pline de flori, clopotei albi, delicati sau cu petale mov, care contrasteaza in mod placut cu iarba din jur. Daca ai noroc, s-ar putea sa gasesti chiar si coacaze.

In afara de drumetii montane, poti practica o gama larga de sporturi in aer liber, de la ciclism pana la sarituri cu parasuta sau lansari cu parapanta.

La polul opus, daca preferi sa explorezi latura ecumenica a Parcului National Cozia, va trebui sa te opresti la Manastirea Stanisoara si la Manastirea Cozia. Acestea sunt cele mai importante doua edificii religioase pe care le poti vedea in Parcul National Cozia. De altfel, toate lacasurile de cult din zona atrag un numar mare de turisti, in fiecare an, pentru ca au fost, in general, ctitorite de domnitori romani.

De asemenea, merita sa le vezi si pentru arhitectura unica, o dovada a stilului ortodoxiei vechi, romanesti. Cele mai multe gazduiesc colectii de icoane, pictate pe lemn sau sticla si ofera, in anumite limite, chiar cazare si masa. Magazinele din cadrul fiecarei manastiri te asteapta cu obiecte de cult si multe suveniruri de ordin religios.

Pe de alta parte, daca ti-ar placea sa uiti pentru cateva zile de agitatia orasului si de grijile cotidiene, te-ai putea retrage la o pensiune agroturistica. Alege una din localitatile Perisani, Salatrucel, Berislavesti sau Racovita, ca sa descoperi gazde ospitaliere, ambianta pitoreasca si nu in ultimul rand, bucate preparate cu grija, in gospodaria proprie.
In aceste locuri rurale vei avea ocazia sa intelegi mai bine traditiile si obiceiurile culturale, respectate de localnici.

Nu in ultimul rand, te poti bucura de beneficiile statiunilor balneare Calimanesti - Caciulata si Cozia. Tratamentele la care vei fi supus aici iti vor tonifia corpul si iti vor relaxa mintea.
In statiuni poti face impachetari cu parafina, bai cu ape termale sau minerale, sauna si poti petrece un timp pe strandul termal, cu apa sulfuroasa.

Statiunea Calimanesti-Caciulata a fost atestata documentar in 1386 si este renumita pe plan international. Te vei rasfata in acelasi loc in care Napoleon al treilea se trata cu apa minerala.
Indiferent de tipul de turism care ti se potriveste si indiferent de ce iti doresti sa faci in vacanta, ia in considerare, in planurile tale, si posibilitatea unui mic concediu aici.

Peisajele de o frumusete rapitoare, sansa sa descoperi mai bine cultura locala si ocazia sa faci un tratament balnear sunt doar cateva dintre argumentele care pledeaza in favoarea acestei zone speciale din Romania.
Vezi toate articolele scrise de : Alexandra Recasan
Pentru mai multe articole scrise de acest blogger vizitati :
140
125
- Aici nu exista loc pentru negativism. Lucrurile sunt faine sau foarte faine.
Poteaza un articol Esti blogger?
  • Ai un articol fain despre Romania, pe blogul tau?
  • Vrei sa scrii unul chiar acum?
2978
Cautari populare: Cazare Moeciu | Cazare Sighisoara | Cazare Vama Veche | Cazare Sibiu


Termeni si conditii