Cetatea Fagarasului, locul in care Mihai Viteazu si-a pastrat comorile
Pentru destinatia Brasov | Postat de Alexandra Recasan
Daca vrei sa vezi unde isi ascundea Mihai Viteazul averile, planifica-ti o vacanta la Cetatea Fagarasului, din Tara Fagarsului. Cetatea pare un colos adormit, masiv, cu ziduri trainice, din straturi alternative de piatra cenusie si de caramizi roscate. Impunatoare, troneaza in mjlocul orasului, netulburata de trecerea vremii si sfideaza cladirile moderne din jur.



Cetatea Fagarasului aminteste de istoria indelungata a Tarii Fagarasului, iar tie, ca turist contemporan, vacanta de aici iti va aminti de lectiile de la scoala, in care profesorul iti „insira” o serie de perioade in care au domnit mai multi voievozi.

Daca atunci nu dadeai o importanta prea mare suitei de cifre, cand ajungi la fata locului si vezi cu ochii tai unde au trait o parte dintre personalitatile importante ale istoriei noastre iti schimbi perspectiva.

Ca turist adult, ai ocazia sa deschizi o fila de istorie, sa pasesti pe drumuri strabatute pe vremuri de ostiri, in locuri in care s-au dat batalii sangeroase, cu mize importante pentru poporul roman. Unul dintre aceste obiective turistice deosebit de importante pentru cultura romanilor este Cetatea Fagarasului.

Din punct de vedere al amplasarii pe harta, aceasta se afla in inima Transilvaniei si in centrul orasului cu acelasi nume. Este imposibil sa o ratezi, indiferent daca vii cu masina sau pe jos.

Turnurile sale continua sa sfideze cladirile si blocurile moderne consturite imprejur, iar zidurile sale maiestuoase patreaza inca o tacere solemna.

Prima piatra de temelie a cetatii a fost pusa in secolul al XIV-lea, primul domnitori atestat, care a locuit aici fiind László Kán. Acesta a ordonat ridicarea unei fortificatii din lemn, iar ulterior, pe timpul lui Majláth István, in 1539, cetatea este reconstruita partial.

Prin mai multe lucrari de renovare si reconstructie, cetatea a devenit un important punct strategic al zonei.

Complexul feudal era inconjurat de un sant de aparare si de un val de pamant, doua elemente esentiale, pentru acele vremuri, care asigurau, intr-o oarecare masura, un anumit avantaj pentru soldatii din interior.

Cand privesti peretii din piatra si turnurile inalte, acoperite cu tigla rosie, nu iti vine sa crezi ca in spatele zidurilor s-au dat lupte pe viata si pe moarte, pentru protectia cetatii. Totusi, acest lucru este cat se poate de adevarat.

Iar daca te gandesti ca in interior a locuit, pentru o perioada, insusi Mihai Viteazul, iti dai seama de importanta ansamblului de fortificatii de la Fagaras. Mai ales ca in timpul luptelor din 1599-1600, cetatea a gazduit si familia domnitorului roman.

In anul 1599, in urma campaniei din Transilvania, Mihai Viteazu intra in posesia efectiva a Fagarasului. La sfarsitul aceluiasi an, atat cetatea, cat si domeniul sunt daruite sotiei sale, Doamna Stanca.

Momentul marcheaza devenirea locului in adapost pentru averile si familia domnului.
Domnitorul roman a acordat o atentie deosebita Fagarasului, multumita pozitiei sale strategice: in aprilie 1600, cetatea devine centrul de adunare al ostilor inaintea campaniei din Moldova, iar in toamna aceluiasi an, dupa infrangerea de la Miraslau, tot aici are loc regruparea fortelor.

Pe vremea lui Apafi Mihály, in interiorul cetatii a functionat Dieta Transilvaniei, un alt aspect care atesta importanta deosebita a edificiului.

Din pacate, trecerea timpului si-a lasat amprenta asupra complexului din Fagaras si aceasta s-a transformat in penitenciar. In perioada 1948-1960, aici au fost inchisi cel mai adesea, detinuti politici.

Tara Fagarasului a fost unul dintre cele mai mari si mai bogate domenii ale Transilvaniei, in conditiile in care cuprindea si administra nu mai putin de 50 de sate administrate prin doua curti secundare.

Din 1696, dupa patrunderea armatei imperiale austriece in Transilvania, Fagarasul devine proprietate a Coroanei Habsburgice.

Mult mai tarziu, in 1965, cetatea a fost renovata si amenajata ca muzeu. Turistii pot intra inauntru si pot vedea incaperile, interiorul turnurilor si scarile inguste, de piatra.

Dupa 1965 cetatea este renovata si amenajata ca si muzeu, in prezent fiind posibila vizitarea muzeului si a cetatii. Daca te afli in vacanta in judetul Brasov, este pacat sa nu faci o vizita pana la cetatea Fagarasului. Ai ce vedea!

Programul de vizitare al muzeului este de marti pana vineri, intre orele 8 si 18, iar sambata si duminica accesul este permis doar pana la ora 16. Turistii adulti vor plati 5 lei pentru un bilet, in timp ce elevii, studentii si pensionarii vor achita doar 2 lei.

In cazul in care esti tentat sa faci fotografii inauntru sau vrei un ghid individual, va trebui sa platesti in plus cate 10 lei. Pe de alta parte, pentru 20 de lei, ai voie sa faci si filmari.
Vezi toate articolele scrise de : Alexandra Recasan
Pentru mai multe articole scrise de acest blogger vizitati :
153
155
- Aici nu exista loc pentru negativism. Lucrurile sunt faine sau foarte faine.
Poteaza un articol Esti blogger?
  • Ai un articol fain despre Romania, pe blogul tau?
  • Vrei sa scrii unul chiar acum?
2978
Cautari populare: Cazare Moeciu | Cazare Sighisoara | Cazare Vama Veche | Cazare Sibiu


Termeni si conditii