Gura Portitei ar trebui sa se numeasca, mai degraba, „Gura Paradisului”
sau „Poarta Raiului” pentru ca acest loc salbatic, ascuns in Delta
Dunarii, pare un colt rupt din Eden si expus doar muritorilor care
merita sa il descopere.
Gura Portitei a fost atestata documentar, pe harti, din anul 1710. Ca
sa ajungi pe acest taram magic, unde grijile zilnice nu te mai pot
afecta, va trebui sa mergi pe soseaua Bucuresti – Jurilovca. Drumul
este bun, insa destul de lung, in conditiile in care va trebui sa
parcurgi mai mult de 300 de kilometri, din Capitala.
Apoi, va trebui sa alegi fie un vaporas fie o salupa, ca sa iti poti
continua drumul, pe apele Golovitei. In final, vei ajunge la Gura
Portitei si vei pasi intr-o lume unde timpul trece altfel.
Cu autovehicule speciale se poate ajunge si pe drumul de coasta, fie de
la Vadu, din Constanta, pe la Periboina, fie de la Sfantu Gheorghe, din
Tulcea.
Orele par ca se scurg mai domol, odata cu apele line ale Dunarii,
soarele trece lenes pe cer, iar mirosul de apa si de bradis te
insoteste permanent.
Gura Portitei se afla pe o fasie ingusta de nisip, intre Marea Neagra
si Lacul Golovita si a fost, la inceput, doar un sat pescaresc.
Frumusetea zonei i-a cucerit insa pe oameni, care au inceput sa
povesteasca despre linistea si despre peisajele de vis specifice pentru
acest loc unic din Romania. Incetul cu incetul, Gura Portitei a devenit cautata de turisti si s-a
transformat intr-o alternativa la Vama Veche, mult prea populara si
aglomerata.
De-a lungul timpului, oamenii indragostiti de Gura Portitei au creat un
sat de vacanta unic in Romania, pentru a le putea arata turistilor
frumusetile acestor meleaguri. Satul de vacanta are un nume cat se
poate de potrivit, respectiv Eden, este clasificat la trei stele si te
asteapta cu 160 de locuri de cazare.
Complexul turistic este singurul loc care contrasteaza cu locuintele si
cu stillul de viata al lipovenilor, locuitorii acestei regiuni
speciale.
Pe langa cazare, satul de vacanta pune la dispozitia turistilor
servicii suplimentare, menite sa iti faca vacanta mult mai placuta. De
exemplu, ai putea sa inchiriezi o barca cu rame, daca vrei sa faci o
plimbare scurta, prin imprejurimi sau dimpotriva, o ambarcatiune cu
motor, pentru plimbarile mai lungi, in larg.
Mai poti inchiria hidrobiciclete si poti negocia cu hotelierii tariful
pentru o excursie cu salupa sau cu vaporul, in Delta. In plus, poti
solicita si serviciile unui ghid local, care sa te insoteasca si sa iti
povesteasca lucruri pe care nu le stiai despre Gura Portitei sau multe
obiceiuri specifice pentru aceasta zona.
Localnicii iti vor explica detaliat cum prind pestele si cum il prepara
in asa fel incat sa ii pastreze aroma. Indiferent ca este vorba despre
plachie, saramura sau preparat pe gratar cu mujdei si mamaliguta,
pestele proaspat, gatit de lipoveni, poate fi considerat o atractie
turistica in sine. Chiar daca nu esti gurmand si chiar daca nu iti plac
in mod special preparatele pe baza de peste, vacanta petrecuta in Gura
Portitei te va face sa iti schimbi parerea.
Iar daca nu te impaci deloc cu mancarea care contine acest ingredient,
nu te ingrijora! In satul de vacanta, meniul contine si preparate
facute din carne de vita, pui si porc. Printre gustarile calde pot fi
amintite snitele de pui pane, ficateii lyoness (facuti cu sunca si
usturoi) sau cascavalul pane, servit cu salata asortata. Preturile
variaza intre 14 si 17 lei.
Daca vrei feluri gatite cu carne din pui, poti incerca pieptul de pui
boieresc, servit cu cartofi natur si telemea, puiul cu sos gorgonzola
si ruloul de pui cu mozzarella, piure de castane si pesto. Portiile
costa intre 18 si 23 de lei.
Chiar daca te afli in inima Deltei, poti comanda si paste sau pizza.
Pastele bologneze, carbonara sau matriciana sunt gustoase si costa 18,5
lei, o portie. Dintre sortimentele de pizza pot fi amintite diavola,
capriciosa, rustica sau quatro stagioni. Pentru o pizza de 400 de grame
va trebui sa platesti minim 17 lei si maxim 22 de lei, in functie de
tipul ales.
Cum era de asteptat, cele mai multe bucate sunt cu peste. De la dorada
cu mix de legume (40 de lei) si somn la gratar (19 lei), pana la
creveti la cuptor cu legume (30 de lei) sau calcan la gratar (32 de
lei), toate sunt apetisante si tentante.
Desertul este unul clasic si nu foarte variat. Poti alege clatite cu
mai multe umpluturi, papanasi sau tiramisu. Pentru ceva dulce va trebui
sa scoti din buzunar minim 7,5 lei si maxim 15 lei.
In ceea ce priveste tarifele, daca planuiesti o vacanta in extrasezon,
respectiv in intervalele 1 mai – 14 iunie si 1 septembrie – 15
octombrie, vei plati, pentru o noapte de cazare, cel putin 20 de
euro/camera.
In schimb, daca ai concediu in timpul sezonului de vara, va trebui sa
platesti mai mult cu minim 20 de euro, pentru aceleasi conditii. Nu sta
pe ganduri si pleaca in vacanta in Gura Portitei, ca sa descoperi un
taram ocolit de agitatia urbana, dar invaluit si rasfatat de ape.