Gura Humorului, statiunea care te va lasa fara grai
Pentru destinatia Gura Humorului | Postat de Alexandra Recasan
Gura Humorului este o destinatie de vacanta extrem de complexa, care te va incanta prin latura sa spirituala, cu lectiile de istorie „predate” de vestigii arheologice din secolul al XVIII-lea, te va rasfata cu peisaje de vis si, nu in ultimul rand, te va ispiti cu placinte aburinde, moldovenesti.

Daca te numeri printre turistii pretentiosi, care vor un concediu in care sa aiba multe posibilitati de petrecere a timpului liber, atunci trebuie sa te gandesti serios la o vacanta in Gura Humorului.

Desi unul dintre cele mai celebre obiective turistice de aici este Manastirea Voronet, in aceasta regiune a tarii poti descoperi un numar mult mai mare de atractii, cel putin la fel de interesante. Iar daca esti o persoana activa, dornica de miscare, vei fi uimit sa afli ca in aceasta destinatie poti practica o serie de sporturi extreme.

Daca nu ti se par suficiente motive pentru a vizita Gura Humorului, atunci ce ai spune de festivalurile organizate in zona, care atrag, anual, un numar foarte mare de turisti?

In primul rand, pe harta, Gura Humorului se afla la o distanta 474 km fata de Bucuresti, 295 km fata de Cluj Napoca si 536 km fata de Timisoara. Poti ajunge relativ usor, cu masina, pe drumurile nationale E85 si 17A.
Dupa o calatorie destul de lunga, vei simti ca ajungi in alta lume. Nu degeaba statiunea a fost nominalizata pe lista oraselor climaterice, cu proprietati sedative. Dincolo de aspectul amuzant al clasificarii, Gura Humorului emana liniste, armonie si pace.

Aproape ca ai senzatia ca ai trecut intr-un univers paralel, unde soarele straluceste mai puternic, oamenii zambesc mai mult, iar grijile sunt lasate deoparte. Poate o contributie semnificativa la starea de bine pe care ti-o ofera regiunea este si altitudinea de aproximativ 470 de metri la care se gaseste orasul.

Desigur, „aportul muntilor” nu poate fi trecut cu vederea. Aerul curat si puternic oxigenat se datoreaza culmilor bine acoperite cu paduri, ale Obcinei Humorului, care delimiteaza regiunea la nord, Obcinei Voronetului, la polul opus, si Obcinei Mari, din partea de vest.

Manastirea Voronet este una dintre cele mai reprezentative atractii turistice din Gura Humorului. Lacasul de cult, asociat de cele mai multe ori, in viziunea turistilor, cu aceasta statiune, a fost ctitorie a domnitorului Stefan cel Mare si se afla pe malul unui rau.

Edificiul religios ramane sursa celebrei expresii „Albastru de Voronet”. Intr-adevar, picturile pe care le poti vedea pe peretii bisericii sunt spectaculoase, iar profunzimea albastrului cu greu poate fi surprinsa in poze.
In afara de aceasta, ai mai putea face o vizita si la Biserica romano-catolica, la Sinagoga Mare sau la bisericile ortodoxe „Sf. Imparati Constantin si Elena” si ,,Sf. Arhangheli Mihail si Gavril”.

Pe timpul Imperiului Habsburgic, Gura Humorului era cea mai fortificata localitate, cu nu mai putin de 14 forturi. Vestigiile arheologice din secolul al XVIII-lea pot fi descoperite in padurile care inconjoara statiunea. Din pacate, cercetari arheologice organizate inca nu s-au facut, iar ruinele forturilor si zidurilor de aparare stau acoperite de muschi si de verdeata.

Chiar daca nu ai crezut, la Gura Humorului poti practica si sporturi extreme. De exemplu, te poti da cu tiroliana, poti face rafting, alpinism sau te poti bucura de senzatia unica de libertate, oferita de zborul cu parapanta.

Muntii Suhard, Giumalau si Calimani
sunt excelenti pentru drumetii sau pentru traseele parcurse cu bicicleta. Aceiasi munti sunt cautati si de alpinisti, atat vara, cat si iarna. Escalada sportiva incepe in luna mai si se termina in octombrie. Sezonul de ice – climbing (escalada sportiva pe gheata) in cascada Zugreni si culoarele invecinate incepe in decembrie si se termina in martie.

Ca sa intelegi mai bine obiceiurile locului si sa te bucuri de traditiile din Gura Humorului, trebuie sa participi la cel putin unul dintre festivalurile organizate aici. De Paste, se organizeaza Targul de Paste, unde la mare rang stau mesterii incondeiatori. Ouale pictate si frumos decorate sunt vedetele targului. Le poti cumpara sau te poti multmi asistand la intregul proces prin care un ou banal devine o opera de arta.
Zilele Humorului nu au o data fixa, dar cu toate acestea atrag un numar din ce in ce mai mare de turisti. Festivalul a reusit sa realizeze un nou concept, dedicat umorului spus sub toate formele, de caricaturisti, epigramisti si autori de literatura umoristica.

In cadrul festivalului numit „Toamna la Voronet” sunt premiati cei mai buni cineamatori, notati si premiati de jurii competente, formate din specialisti de frunte din lumea filmului. De obicei, la toate aceste evenimente participa si mesteri artizani, de la care poti cumpara suveniruri frumose si gospodine care te vor imbina cu prajituri si placinte de casa.

Gura Humorului merita vizitata, cel putin odata in viata, ca sa te poti convinge ca Albastrul de Voronet isi merita reputatia, sa te poti bucura de o bogatie de atractii turistice si de peisaje desprise, parca, din povestile lui Creanga.
Vezi toate articolele scrise de : Alexandra Recasan
Pentru mai multe articole scrise de acest blogger vizitati :
266
189
- Aici nu exista loc pentru negativism. Lucrurile sunt faine sau foarte faine.
Poteaza un articol Esti blogger?
  • Ai un articol fain despre Romania, pe blogul tau?
  • Vrei sa scrii unul chiar acum?
2978
Cautari populare: Cazare Moeciu | Cazare Sighisoara | Cazare Vama Veche | Cazare Sibiu


Termeni si conditii