Gura Portitei, coltul de Rai din Delta
Pentru destinatia Jurilovca | Postat de Alexandra Recasan
Gura Portitei ar trebui sa se numeasca, mai degraba, „Gura Paradisului” sau „Poarta Raiului” pentru ca acest loc salbatic, ascuns in Delta Dunarii, pare un colt rupt din Eden si expus doar muritorilor care merita sa il descopere.



Gura Portitei a fost atestata documentar, pe harti, din anul 1710. Ca sa ajungi pe acest taram magic, unde grijile zilnice nu te mai pot afecta, va trebui sa mergi pe soseaua Bucuresti – Jurilovca. Drumul este bun, insa destul de lung, in conditiile in care va trebui sa parcurgi mai mult de 300 de kilometri, din Capitala.

Apoi, va trebui sa alegi fie un vaporas fie o salupa, ca sa iti poti continua drumul, pe apele Golovitei. In final, vei ajunge la Gura Portitei si vei pasi intr-o lume unde timpul trece altfel.
Cu autovehicule speciale se poate ajunge si pe drumul de coasta, fie de la Vadu, din Constanta, pe la Periboina, fie de la Sfantu Gheorghe, din Tulcea.

Orele par ca se scurg mai domol, odata cu apele line ale Dunarii, soarele trece lenes pe cer, iar mirosul de apa si de bradis te insoteste permanent.

Gura Portitei se afla pe o fasie ingusta de nisip, intre Marea Neagra si Lacul Golovita si a fost, la inceput, doar un sat pescaresc. Frumusetea zonei i-a cucerit insa pe oameni, care au inceput sa povesteasca despre linistea si despre peisajele de vis specifice pentru acest loc unic din Romania. Incetul cu incetul, Gura Portitei a devenit cautata de turisti si s-a transformat intr-o alternativa la Vama Veche, mult prea populara si aglomerata.

De-a lungul timpului, oamenii indragostiti de Gura Portitei au creat un sat de vacanta unic in Romania, pentru a le putea arata turistilor frumusetile acestor meleaguri. Satul de vacanta are un nume cat se poate de potrivit, respectiv Eden, este clasificat la trei stele si te asteapta cu 160 de locuri de cazare.

Complexul turistic este singurul loc care contrasteaza cu locuintele si cu stillul de viata al lipovenilor, locuitorii acestei regiuni speciale.

Pe langa cazare, satul de vacanta pune la dispozitia turistilor servicii suplimentare, menite sa iti faca vacanta mult mai placuta. De exemplu, ai putea sa inchiriezi o barca cu rame, daca vrei sa faci o plimbare scurta, prin imprejurimi sau dimpotriva, o ambarcatiune cu motor, pentru plimbarile mai lungi, in larg.

Mai poti inchiria hidrobiciclete si poti negocia cu hotelierii tariful pentru o excursie cu salupa sau cu vaporul, in Delta. In plus, poti solicita si serviciile unui ghid local, care sa te insoteasca si sa iti povesteasca lucruri pe care nu le stiai despre Gura Portitei sau multe obiceiuri specifice pentru aceasta zona.

Localnicii iti vor explica detaliat cum prind pestele si cum il prepara in asa fel incat sa ii pastreze aroma. Indiferent ca este vorba despre plachie, saramura sau preparat pe gratar cu mujdei si mamaliguta, pestele proaspat, gatit de lipoveni, poate fi considerat o atractie turistica in sine. Chiar daca nu esti gurmand si chiar daca nu iti plac in mod special preparatele pe baza de peste, vacanta petrecuta in Gura Portitei te va face sa iti schimbi parerea.

Iar daca nu te impaci deloc cu mancarea care contine acest ingredient, nu te ingrijora! In satul de vacanta, meniul contine si preparate facute din carne de vita, pui si porc. Printre gustarile calde pot fi amintite snitele de pui pane, ficateii lyoness (facuti cu sunca si usturoi) sau cascavalul pane, servit cu salata asortata. Preturile variaza intre 14 si 17 lei.

Daca vrei feluri gatite cu carne din pui, poti incerca pieptul de pui boieresc, servit cu cartofi natur si telemea, puiul cu sos gorgonzola si ruloul de pui cu mozzarella, piure de castane si pesto. Portiile costa intre 18 si 23 de lei.

Chiar daca te afli in inima Deltei, poti comanda si paste sau pizza. Pastele bologneze, carbonara sau matriciana sunt gustoase si costa 18,5 lei, o portie. Dintre sortimentele de pizza pot fi amintite diavola, capriciosa, rustica sau quatro stagioni. Pentru o pizza de 400 de grame va trebui sa platesti minim 17 lei si maxim 22 de lei, in functie de tipul ales.

Cum era de asteptat, cele mai multe bucate sunt cu peste. De la dorada cu mix de legume (40 de lei) si somn la gratar (19 lei), pana la creveti la cuptor cu legume (30 de lei) sau calcan la gratar (32 de lei), toate sunt apetisante si tentante.

Desertul este unul clasic si nu foarte variat. Poti alege clatite cu mai multe umpluturi, papanasi sau tiramisu. Pentru ceva dulce va trebui sa scoti din buzunar minim 7,5 lei si maxim 15 lei.

In ceea ce priveste tarifele, daca planuiesti o vacanta in extrasezon, respectiv in intervalele 1 mai – 14 iunie si 1 septembrie – 15 octombrie, vei plati, pentru o noapte de cazare, cel putin 20 de euro/camera.

In schimb, daca ai concediu in timpul sezonului de vara, va trebui sa platesti mai mult cu minim 20 de euro, pentru aceleasi conditii. Nu sta pe ganduri si pleaca in vacanta in Gura Portitei, ca sa descoperi un taram ocolit de agitatia urbana, dar invaluit si rasfatat de ape.
Vezi toate articolele scrise de : Alexandra Recasan
Pentru mai multe articole scrise de acest blogger vizitati :
244
221
- Aici nu exista loc pentru negativism. Lucrurile sunt faine sau foarte faine.
Poteaza un articol Esti blogger?
  • Ai un articol fain despre Romania, pe blogul tau?
  • Vrei sa scrii unul chiar acum?
2978
Cautari populare: Cazare Moeciu | Cazare Sighisoara | Cazare Vama Veche | Cazare Sibiu


Termeni si conditii