Ce avem si ce nu avem in Romania

20.Jul.2011 . Postata de Butman Doina Ana pentru Bucuresti , regiunea  Muntenia|
#Romanians are smart
Intrarea în Europa a constituit pentru România ultimului deceniu o obsesie. Europenizarea noastra formală a trecut înaintea oricărei alte priorităţi, chiar a celor mai stringente pentru tară.

Totuşi, fie şi numai prin apartenenţa noastră geografică la « bătrânul continent », România face parte din familia europeană. Chiar şi cu paranteza celor 50 de ani de comunism, care pare să o fi scos din rimul european.

Globalizarea, altfel o realitate evidentă a ultimelor decenii, în mai multe planuri ale vietii noastre, nu înseamnă sub nici o formă, uniformizare. In « satul global « nu va exista un şablon general valabil;
Si, tocmai, cultura este unul dintre punctele tari ale acestei ecuaţii. Ceea ce distinge România în ansamblul ţarilor europene este plasarea ei, interesantă, între două zone distincte de influenţă, Occidentul şi Orientul. Interferenţa şi-a pus întotdeauan amprenta asupra profilului cultural autohton.

Cu un serios trecut istoric de colaborare europeană, cultura romană pare să nu aibă nevoie de vize pentru a pătrunde în Occident. Intelectualii români au fost dintotdeauna racordaţi la pulsul cultural al Europei.

Dar, şi în privinţa europenităţii ei, cultura română stă sub semnul unui imens paradox : ea s-a dovedit europeană mai ales prin acei creatori care, neînţeleşi în ţară, au ales calea exilului, pentru a se afirma, ca personalităţi creatoare, în alte părţi. Eliade, Brâncuşi, Cioran, Ionesco, doar pentru a oferi câteva exemple dintre cele mai la îndemână şi mai apropiate temporal de noi, adeveresc paradoxul.

Ceea ce-i lipseşte culturii române, de fapt, diriguitorilor ei oficiali, este talentul de a pune în evidenţă ceea ce deţinem cu adevărat, priceperea de a ne face cunoscute personalităţile. Pentru că, dimensiunea, care determină, ca o cultură să conteze sau nu la nivel global, este aceea de a fi sincronă cu pulsul european. Nu de a-l importa, ci de a vibra în acelaşi ritm cu el.

Pentru a conchide, se poate afirma că nu avem cărţi fundamentale, precum :
-Istoria românilor - necosmetizată
-Istoria relaţiilor românilor cu vecinii
-Istoria politică a României
-O istorie completă a literaturii romane post-belice
-Istoria uniunilor de creaţie din România
-Enciclopedia României - adusă la zi
-Enciclopedia artelor plastice din România
-Dicţionarul limbii române contemporane - actualizat
-Biografii ale personalităţilor României (redactate în prezent)
-Ediţii critice complete din operele autorilor români clasici.
117
86
- Aici nu exista loc pentru negativism. Lucrurile sunt faine sau foarte faine
Comenteaza si tu!
Nume

Adresa de mail   * adresa de mail nu va fi publicata

Comentariu

Parteneri
Cautari populare: Cazare Moeciu | Cazare Sighisoara | Cazare Vama Veche | Cazare Sibiu


Termeni si conditii