Vacante si Calatorii este revista dedicata Romaniei unice: locuri unice, imagini unice, oameni unici, evenimente unice. Unicitatea trebuie tratata ca o promisiune si trebuie sa facem tot ce ne sta in putinta pentru a indeplini misiunea de a avea o Romanie unica.
Revista Vacante si Calatorii isi propune sa refaca legatura intre meleagurile romanesti si cititorii- calatori pentru a promova valorile, atractiile si patrimoniul cultural extrem de atractiv al Romaniei. Prin elemente ale potentialului natural si antropic al zonelor romanesti incercam sa conturam ideea identitatii locale ca parte a unui intreg unic numit – Romania.
Iata cateva locuri care ofera identitate si unicitate si pentru care Romania merita sa fie apreciata:
Ne place Romania pentru - Vulcanii Noroiosi, situati in zona Paclele din judetul Buzau, in raza comunei Berca. Acest tip de vulcani este unic in Romania si ii mai intalnim in foarte putine zone ale planetei. Rezervatia naturala unde s-au format vulcanii noroiosi adaposteste si plante rare. Este vorba de gardurarita, care se intalneste in partea vestica a rezervatiei, o planta originara din Asia, fiind intalnita in Romania doar in aceasta zona.
Ne place Romania pentru Bucovina sau „Tara de fagi”, ce prezinta unele dintre cele mai mirifice peisaje din lume,cu traditii pastrate cu sfintenie, de pe vremea lui Stefan Cel Mare. Prin peisajele ei, viata la tara (colt de lume uitat de timp pentru moment), albastrul de voronet, mamaliguta cu branza de oi - luata direct din cocioaba ciobanului de incredere sau vestitele sarmalute romanesti, intalnesti o istorie si o frumusete ce te va cuceri pentru totdeauna.
Ne place Romania pentru Slanic cu ale sale saline unice in lume; izvoarele termale, izvoarele de ape minerale si cate si mai cate locuri si lucruri ce contribuie impreuna toate la frumusetea si unicitatea aceste tarii, Romania.
Ne place Romania pentru bisericile si cetatile din Transilvania construite de sasi - Transilvania prezinta o caracteristica unica: nicaieri altundeva in lume, nu se gasesc conservate, pe un perimetru atat de restrans, atat de multe biserici intarite si biserici-fortarete, care sa stea marturie unor tehnici de aparare atat de variate. Dintre aceste constructii in jur de 150 au supravietuit pana in zilele noastre si pot fi considerate un fenomen caracteristic pentru contextul istoric, juridic, religios si social legat de cei care le-au construit: sasii din Transilvania.
Ne place Romania pentru Maramureş, tărâmul sculpturilor. Aici gasim tradiţii păstrate cu sfinţenie timp de secole, case din lemn, şi Cimitirul Vesel de la Săpânţa, care adunate se constituie intr-un imens muzeu in aer liber.