pestera Polovraci
Pestera Polovragi este situata pe malul stang al Oltetului, la o altitudine de 670m si la 20m inaltime fata de talvegul raului.
Ea se afla la 6km nord de DN 67 Targu-Jiu Ramnicu-Valcea si 500m de Sfanta Manastire Polovragi.
Aici isi are obarsia un izvor carstic ce apare, in chei, chiar in dreptul portalului pesterii.
In pestera se gasesc liliecii de pestera, si alte doua specii care se gasesc in aceasta zona sunt pasari foarte rare: lastunul de stanca si fluturasul de stanca.
Pe langa scrierile cuneiforme se mai pot observa urmele facliilor dacice. Se spune ca pestera comunica printr-o galerie cu cetatea dacica aflata la peste 300 m deasupra acesteia si ca pe aici dacii reuseau sa se faca nevazuti pentru ca apoi sa apara in alta parte, ingrozindu-si astfel dusmanii. In aceasta pestera s-au gasit vase de ceramica, dar si vase pentru topitul bronzului din perioada dacica, fapt ce atesta ca locul era cunoscut de acestia. De asemenea se spune ca aici ar fi trait Zamolxe, zeul dac. Exista o formatiune care este considerata a fi tronul lui Zamolxe si alaturi se afla lumanarea lui. Picaturile ce cad de pe pereti sunt considerate a fi lacrimile varsate de zeu dupa cucerirea Daciei de catre romani. Alte formatiuni curioase ii infatiseaza pe Decebal si pe un alt dac rugandu-se.
Este uimitoare!!!