La 40 km de Bucuresti, se afla cateva locuri, deosebit de atractive pentru locuitorii capitalei. Lacul Snagov este considerat unul dintre cele mai mari limane fluviatile din Campia Romana (576 ha, 18 km lungime, 9 m adancime), de-a lungul lui existand posibilitatea de a se practica diferite sporturi nautice, de a se face plimbari de agrement, de a se pescui (biban, platica, guvid, crap). Padurea (rest al vechilor Codrii ai Vlasiei, ce acopereau, odinioara, intreaga Campie Romana) este amenajata ca un imens parc in care se afla amplasate plaje, restaurante, ea fiind declarata rezervatie naturala. Vegetatia lemnoasa este reprezentata de specii precum stejarul, carpenul, teiul.
Manastirea Snagov, din care si, in prezent, a mai ramas o biserica, era situata pe insula aflata pe lacul Snagov. Aceasta biserica si cele cateva ziduri, inca existente, sunt cercetate de arheologi pentru a elucida misterul mormantului lui Vlad Tepes.
Legendele au nevoie de misterul in care s-au nascut pentru a supravietui. Prea multe explicatii le ucid frumsetea. Asa se intampla de veacuri si cu povestea lui Vlad Tepes, enigmaticul print valah, cu istoriile despre iubirea sa nestiuta si despre o comoara fabuloasa, pierduta undeva sub apele unei fantani
Despre Vlad Tepes, domnitor al Tarii Romanesti, s-a spus ca ar fi fost de fapt “modelul lui Dracula, singuraticul conte-vampir, a carui soarta incepe si se sfarseste intr-o trecatoare din inima Carpatilor. Domnia lui a fost agitata si s-a petrecut intr-o lume la fel de miscatoare si de nesigura.
Aventuroasa viata a printului Dracula se scurge, vreme de trei domnii, intre dovezi istorice acceptate si legende transmise din om in om, intre semnele sigure ale trecerilor lui prin lume si enigmatica sa moarte, care n-a putut fi probata, cu adevarat, niciodata. Ciudat, dar nimeni nu stie cu exactitate unde si cand ar fi sfarsit Vlad Tepes. Exista doar mentiuni fugare si ipoteze neconfirmate.
Dupa parerile unor istorici si cercetatori, nimic nu dovedeste faptul ca, asa cum se crede, lui Vlad Tepes i s-ar fi taiat capul, care a fost dus la Constantinopole, ca dovada a mortii sale, si nici ca acesta ar fi fost furat din capitala Turciei si ingropat, in 1476, sub lespedea de piatra de la Snagov. Vampirologii, insa, sustin ca Dracula nu a disparut niciodata definitiv din lume, ci, ca este doar adormit de cateva sute de ani sau, poate, se ascunde in intunericul locurilor din preajma mormantului sau.
Cert este ca urmele misteriosului conte Dracula incep si se intorc mereu undeva, aproape de Bucuresti, oras a carui prima mentiune scrisa (20 septembrie 1459) dateaza tot de pe vremea acestui voievod. Aici, in manastirea micuta, ridicata pe o insula din mijlocul lacului Snagov si unde exista doar un singur calugar, stau ferecate multe dintre enigmele ce inconjoara disparitia straniului print. In centrul bisericii de pe insula, in fata altarului poleit se afla o lespede funerara simpla, taiata in piatra alba si luminata de palpairile galbui aruncate de doua candele. Sub ea se zice ca ar fi ingropat capul desprins de trup al lui Vlad Dracula, printul fara moarte. Undeva, in adanc, sub turla clopotnitei, se spune ca se afla un complex de tuneluri si ascunzatori subterane care trec pe sub lac si despre care nu se stie nici acum unde ajung. Povestea spune ca, prin adancul intortocheat al lungilor coridoare scufundate, s-ar ascunde de lumina zilei sufletul blestemat sa nu moara niciodata al voievodului Vlad. Iar alaturi, ferite de umbra bisericii, sclipesc adancurile unei fantani sub izvorul careia si-ar fi ingropat odoarele si o comoara fara pret.
Multi cred ca, sub placa groasa, zidita in pardoseala, nu exista nimic. Si asta nu pentru ca trupul lui Tepes ar fi ingropat in alta parte, la Stambul ori aiurea prin lume, ci fiindca el ar fi reusit cumva sa pacaleasca timpul, ducand de secole povara unei osande de nebiruit: moartea fara moarte.
Cat este adevar si cat este fictiune in legenda lui Vlad Tepes? Nimeni nu stie cu exactitate si poate ca nici nu trebuie sa ne hazardam intr-un raspuns ferm. Caci, in definitiv, fiecare are dreptul sa-si aleaga “bucata” de mister si de aventura in care sa creada. Si, asa cum te duci sa vezi casa Julietei ori carciuma, unde se spune ca bantuie umbra vrajitorului Faust, poti trece si lacul catre controversatul mormant al tragicului Dracula.... Sa-l vezi in tacere si sa cauti singur/a raspunsul la intrebarea cat de mare este pasul ce desparte taramul legendei de cel al realitatii. Si sa constati ca, uneori, pasul poate fi numai cat o „zbatere” de pleoape:
Alegerea facuta de locuitorii comunei Snagov, de a transforma islazul comunal in circuit automobilistic Grand Prix One (care poate gazdui intreceri de Formula 3), ar putea aduce in Romania o etapa din competitia de Formula 1.
In tarile, in care a fost construit un circuit de Formula 3, precum Ungaria, acesta a fost urmat de introducerea unei etape din Formula 1.
Planurile, anuntate de South Pacific Group, care va realiza Grand Prix One la Snagov, sunt ambitioase
Proiectul, in valoare de 300 de milioane de euro, ce va fi dezvoltat pe un teren de 56 ha, va include, potrivit dezvoltatorului, o pista de automobilism de 3,8 kilometri, spatii comerciale, showroom-uri, restaurante si un hotel de patru stele. Este vorba de un al doilea proiect de anvergura, anuntat la Snagov. Primul, Dracula Parc, ar fi trebuit dezvoltat in anul 2001 pe un teren de 460 de hectare. Proiectul nu a fost, insa, finalizat, Guvernul, anuland in 2006, dreptul companiei Dracula Park de a utiliza terenul aflat in administratia RA-APPS.