Un loc emotionant in care cuvintele sunt coplesite de maretia trecutului istoric.
Un oras transilvanean atestat istoric in anul 1312, care si-a inscris cu litere de aur numele in glorioasa fila a luptei pentru eliberare nationala si emancipare a romanilor.
Un loc in care fiecare strada, fiecare coltisor vorbeste celui ce stie sa priveasca, sa asculte si sa invete...
Si ce sentiment poate fi mai inaltator decat acela de a calca pe urmele ilustrilor inaintasi care au trudit acum 255 de ani, la infiintarea primelor scoli cu predare in limba romana...Gheorghe Sincai, Timotei Cipariu, Petru Maior, Titu Maiorescu si cati altii, profesori si elevi eruditi care au dus in lume faima scolii romanesti.
Ce sentiment poate fi mai inaltator decat acela de a pasi cu recunostinta intr-un loc sacru al Blajului- Campia Libertatii, unde momentul 1848 a fost scris cu litere nemuritoare in cartea istoriei.
Avram Iancu, Nicolae Balcescu, August Treboniu Laurean, Stephan Ludwig Roth,si cati alti martiri privesc tacuti, de pe soclul statuilor, la urmasii celor care in acele zile de foc ale istoriei neamului au luptat fara preget strigand intr-un glas:
NOI VREM SA NE UNIM CU TARA!
Iata doar cateva dintre argumentele care m-au determinat sa aleg acest loc sacru, aflat in inima Romaniei.
Astazi Blajul este un municipiu in care scolile sale duc faima invatamantului romanesc pretutindeni in lume,
un oras modern, cu oameni primitori ce isi cinstesc cu mandrie inaintasii gandind la viitorul orasului lor pe care, Mihai Eminescu- fost elev al scolilor Blajului- il numea atat de sugestiv "MICA ROMA A TRANSILVANIEI"
prof. Rodica BALU